İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ, İlk ve Acil Yardım Programı Müfredat Güncelleme Sempozyumu’na Ev Sahipliği Yaptı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), XX. Paramedik Eğitimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı ve İlk ve Acil Yardım Programı Müfredat Güncelleme Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği (PESAD) işbirliğinde düzenlenen sempozyum, Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti.

Türkiye’deki üniversitelerin İlk ve Acil Yardım programları tarafından verilen eğitimi değerlendirmek ve programın müfredatını güncellemek amacıyla düzenlenen; Onursal Başkanlığını İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin yaptığı sempozyuma İKÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Soyöz, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Melek Pehlivan ve Öğr. Gör. Dr. İbrahim Çınar, Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği (PESAD) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Semra Çelikli, Ege Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Ali Ekşi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ali Akgün ile farklı üniversitelerin ilgili programlarında görev yapan akademisyenler, meslek kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kutsal Bir Görevi Yerine Getiriyorlar

Sempozyumun açılış konuşmasında, insanların en zor ve kritik anlarında müdahaleyi gerçekleştiren paramedikleri “Hayat Kurtaran Kahramanlar” olarak niteleyen İKÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Soyöz, “Büyük bir sorumluluğu ve kutsal bir görevi yerine getiren paramediklerin en iyi eğitimi alabilmelerini ve her türlü yeniliğe hakim olabilmelerini sağlamak için eğitim müfredatını güncel tutmak son derece önemlidir. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak, Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği (PESAD) işbirliği ile düzenlediğimiz bu sempozyum da paramedik eğitiminin güncellenmesi, standardizasyonun sağlanması ve böylece değişen dünya şartlarına uygun hale getirilmesi amacını taşıyor. Bugün burada, paramediklerin sahada daha donanımlı hale gelmesi için; Acil ve İlk Yardım programlarının ders içeriklerini güncel gelişmelerin ışığında değerlendirerek, tıp dünyasının gereksinimlerine uygun hale getirmek için bir araya geldik. Bu önemli toplantıya, üniversitemizin ev sahipliği yapmasından büyük bir onur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.

Desteklerinden dolayı Sempozyum Onursal Başkanı İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye,  PESAD üyelerine ve katılımcılara teşekkür eden Prof. Dr. Soyöz, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulunarak sözlerini noktaladı.

Ülkemizde Bu Programı Başlatmak Gibi Bir Misyonum Oldu

Türkiye’de paramedik eğitimini başlatan ve alana önemli katkılarda bulunan Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği (PESAD) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Semra Çelikli, paramedik eğitiminin ülkemizdeki tarihçesine değinirken, “Türkiye’de ilk ve acil yardım eğitimi veren bir okul yokken, bu alandaki eğitimimi yurtdışındaki bir okulda tamamladım. 1993 yılında yurtdışından döndüğümde, ülkemizde bu programı başlatmak gibi bir misyonum oldu. O yıllardan bugünlere kadar aralıksız olarak tam 39 yıl mesleğimi severek yaptım ve öğrencilerime de bu mesleği sevdirmeye çalıştım” ifadelerini kullandı. Yurtdışında uygulanan programı Türkiye’ye adapte etmek için büyük bir çaba gösterdiğini ve o günün şartlarında bunun bir standardizasyon çalışması olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Çelikli, şimdi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde yirmincisi düzenlenen müfredat güncelleme çalışmalarına o yıllarda başladıklarını belirtti. Tıpta gerçekleşen hızlı değişmelere uyum sağlamanın paramedik eğitimi açısından yaşamsal önem taşıdığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Çelikli, “Hastane öncesinde bakım yaparken, ambulansınız, bilgi ve becerilerinizle baş başa kalırsınız. Komşu klinikten ilaç ya da malzeme almak, başka birisini yardıma çağırmak gibi bir şansınız yoktur. O nedenle, paramedik eğitiminde müfredatın güncellenmesi; bilgi, beceri ve ekipmanların güncel gelişmeler ışığında yenilenmesi son derece önem taşımaktadır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Sempozyumda, Prof. Dr. Mustafa Soyöz, Dr. Öğr. Üyesi Semra Çelikli, Prof. Dr. Ali Ekşi, Doç. Dr. Suha Kenan Arserim ve Öğr. Gör. Nursun Üstünkarlı’nın oturum başkanlığını yaptıkları panellerde, Doç. Dr. Suha Kenan Arserim, Öğr. Gör. Dr. İbrahim Çınar, Öğr. Gör. Neşe Can Mercan, Öğr. Gör. Mukadder Tortumlu, Öğr. Gör. Ahmet Hamdi Alpakan, Öğr. Gör. Ali Akgün, Öğr. Gör. Sezgin Durmuş ve Paramedik Umut Uğurel konuşmacı olarak yer aldı.

Dört oturumda gerçekleşen sempozyumun ardından, alınan geri bildirimler doğrultusunda İlk Yardım ve Acil Programları müfredatlarının güncellenmesi ile ilgi tavsiye kararı alınarak sonuçların sempozyum kitabında yayınlanacağı bildirildi.

Menüyü Kapat